Koulutus ja kulttuuri rovaniemeläisittäin

Monipuoliset koulutusmahdollisuudet

Rovaniemellä voi kouluttautua moniin ammatteihin. Rovaniemeltä löytyvät muun muassa koko Euroopan ja Suomen pohjoisin ammattikorkeakoulu ja tunnettu yliopisto. Luonto, matkailu sekä terveyden- ja hyvinvointipalvelut ovat erittäin suosittuja aloja kaikkialla maailmassa. Kulttuuri- ja kansainvälinen kauppa ovat myös viime vuosina nousseet suuriksi suosikeiksi sekä nuorten että jo varttuneempien henkilöiden koulutusvalinnoissa.

Lapin ammattikorkeakoulussa voi opiskella paitsi erittäin suosittua ja elinvoimaista hyvinvointialaa, myös matkailua, kauppaa, kulttuuria, teollisuutta ja luonnonvara-alaa. Kaiken kaikkiaan erilaisia koulutusohjelmia on yhteensä 18 kappaletta ja opiskelijoita on tällä hetkellä 3 000 henkilöä.

Lapin yliopiston neljässä tiedekunnassa voi opiskella oikeustieteitä, kasvatustieteitä, yhteiskuntatieteitä ja taiteita. Tällä hetkellä Lapin yliopiston perustutkinto-opiskelijoiden määrä on 4 000 opiskelijaa. Myös Lapin urheiluakatemia, Lapin kesäyliopisto sekä Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti tarjoavat laajaa ja monipuolista koulutusta.

Koulutus on pääoma, josta on hyötyä koko elämän ajan, valitsee sitten minkä alan tahansa tai kouluttautuu tarpeen mukaan uuteen ammattiin. Monimuotokoulutus, paikan päällä oppilaitoksessa annettava koulutus ja koulutus verkossa ovat nykyajan suosittuja koulutusvaihtoehtoja.

Taide- ja kulttuuri ovat oppiaineita, jotka sopivat Lapin luontoon ja sen perusolemukseen enemmän kuin hyvin, joten tervetuloa opiskelemaan Lapin porttiin Rovaniemelle. Kyvyt.fi-ePortfolio-palveluun kannattaa aina myös tutustua verkossa; se on palvelu, joka tarjoaa laadukkaat apuvälineet oman portfolion luomiseen internetin avulla.

Lapin kiehtova kulttuuri

Lappi, sen lumous, kulttuuri ja luonto ovat aina kiehtoneet jokaista Lapin matkailijaa. Lappi on kokemus, joka sykähdyttää syvältä ja tuo halun tutkia asioita tarkemmin. Lapin kulttuurin lumo pitää aina kokea uudelleen, joten tutustutaanpa asiaan lähemmin.

Tutustumisen arvoisia asioita Lapissa ovat siis musiikki-, taide-, tanssi- ja näytelmäkulttuuri, eli kaikki Lapissa asuvan henkilön perusolemukseen sopivia asioita.

Rovaniemi on kulttuuria ja näkyvyyttä

Rovaniemellä toimivat elinvoimaiset ja kuuluisat yhtyeet sekä kokoonpanot, kuten Lapin sotilassoittokunta, Lapin kamariorkesteri, Lapin Musiikkiopisto, Lapin ylioppilasteatteri, teatteri Lentävä poro, kansantanssiyhtye Rimpparemmi ja Lapin Balettiopisto.

Rovaniemen taidemuseo tarjoaa puolestaan kaikille taiteen ystäville vaihtuvia näyttelyitä ja parhainta suomalaista nykytaidetta. Kansanmusiikki- ja kansantanssitoiminta on kaupungissa erittäin suosittua ja kokoonpanot Siepakat ja Rimpparemmi ovat tunnettuja myös muualla Suomessa. Suosittu kansanmusiikkitapahtuma Samuelin Poloneesi järjestettiin vuonna 2007 ja vuosittain järjestetään kansainvälinen folklorefestivaali Jutajaiset.

Kesäteatterit ja rock-tapahtumat

Lentävän poron Kesäteatteri ja Konttisen kesäteatteri ovat Rovaniemellä toimivia kesäteattereita. Musiikkipitoiset illat ja ohjelmat sekä aikuisille että lapsille ovat viime vuosina ilahduttaneet kaupunkilaisia ja välillä kesäteatteri on vienyt Rovaniemiläiset myös Tuhkimon ja Pekka Töpöhännän matkaan.

Rovaniemellä sijaitsevaa Teatteri- ja Kongressikeskus Lappia-taloa käyttävät säännöllisesti sekä Lapin Musiikkiopisto että Rovaniemen Teatteri. Rovaniemen Teatterissa voi nauttia monipuolisista musiikkiteatteriesityksistä, komediasta, draamasta ja monista muista taidokkaista teatteriesityksistä.

Rovaniemeltä löytyy myös Lordinaukio, joka on nimetty salaperäisen Euroviisuvoittajan Tomi Putaansuun mukaan. Rovaniemen ydinkeskustassa sijaitseva aukio on ennen tunnettu nimellä Sampo-aukio. Rovaniemen muita kuuluisia kasvoja ovat muun muassa myös alppihiihtäjä Tanja Poutiainen, laulaja Antti Tuisku ja kirjailija Jari Tervo.

  • Rovaniemi rokkaa

Suosittu Simerock kohosi vuonna 2007 legendaarisen Rovaniemi Rock -festivaalin tilalle. Tunnettu ja runsaasti yleisöä kerännyt Down By The Kemijoki -festivaali järjestettiin vuosina 1992–2007. Vuonna 2016 järjestettiin kaupunkifestivaali RolloPOP, joka toi Rovaniemelle suomalaisen popin ja rockin kuumimmat nimet.

Rovaniemi on tunnettu kulttuurikaupunki, joka jakaa vuosittain kulttuuritekopalkintoja menestyneille ja Rovaniemeä tunnetuksi tehneille kaupunkilaisille. Rovaniemen teatterin, taidemuseon ja muiden nähtävyyksien tarjontaan voi tutustua mukavasti verkossa. Rovaniemi on elämys, jota ei kannata jättää väliin, joten tervetuloa asumaan, vierailemaan tai muuten vain viihtymään Lapin maakunnan tunnettuun maakuntakeskukseen Rovaniemelle.