Lapin parhaat nähtävyydet

Lapin luonnossa nähtävyyksiä riittää. Tutustutaan ensin hurmaaviin luonnonnähtävyyksiin, sitten kulttuurinähtävyyksiin ja lopuksi aitoon Lapin erämaan helmeen, eli Ranuan kuuluisaan eläinpuistoon.

Luonnonnähtävyydet

Lappiin ensimmäistä kertaa matkaaville ovat Lapin tunturit usein paitsi suuri ihailun myös positiivisen ihmettelyn aihe. Huikean kauniit näköalapaikat, kuten Ounasvaara, Kilpisjärven Saana ja Saariselän Kiilopää saavat jokaisen matkailijan haukkomaan ihastuksesta henkeään. Itä-Lapin Korvatunturi on myös nostalginen Lappiin matkaavan upea vierailukohde.

Kuvankaunis Tenojoki, mahtava ja monissa tarinoissa sekä lauluissa kuvattu Inarijärvi kuin myös pelottavan komea Kevon kanjoni ovat luontoa parhaimmillaan. Suomen hienoin ja komein kanjoni on 40 kilometriä pitkä ja syvyyttä kanjonilla on huikeat 80 metriä.

Lemmenjoki ja kullankaivuu ovat tuttuja sekä Lapin kiehtovasta historiasta että monista nostalgisista elokuvista. Saamelainen uhripaikka, eli vanha seita sijaitsee Lemmenjoen upean kansallispuiston kupeessa. Historian hämärissä suuret poronsarvet uhrattiin saamelaisten pyyntionnen parantamiseksi.

Kulttuurinähtävyydet

Lapin huikea kulttuuritarjonta yhdistyy komeasti Lapin hienoon arktiseen luontoon. Tutustumisen arvoisia paikkoja ovat muun muassa saamelaismuseo Siida ja tiedekeskus Arktikum. Lapin laaja kulttuuritarjonta on aina keskittynyt osaltaan saamelaiseen kulttuuriin ja historiaan, kun toinen puoli keskittyy Lapin monimuotoiseen ja ainutlaatuiseen luontoon.

Inarin osuus kulttuurikaupunkina on viime vuosina tullut selkeästi esiin. Inarissa järjestettävä originaali elokuvafestivaali Skábmagovat kerää vuosi vuodelta yhä enemmän yleisöä. Talven toinen erittäin suosittu tapahtuma on ainutlaatuiset Inarin porokuninkuusajot.

Kulinaristiset elämykset

Maukkaita kulinaristisia elämyksiä tarjoaa muun muassa ravintola Aanar jonka bravuuri on savustettu paahtopaisti, sienet, perunapyree, veripalttu ja mustikalla maustettu friteerattu jäkälä. Ravintola Aanaar sijaitsee useimpien turistien tunteman Hotelli Kultahovin kanssa samassa kiinteistössä. Jälkiruoat ja laadukkaat juomat ovat niin ikään parasta laatua. Kakslauttasen lomakylässä sijaitsee korkealuokkainen Lapin nykytaiteen galleria. Art Galleryn vieressä sijaitsevat myös laadukas panimoravintola ja Pohjoismaiden suurin planetaario. Kuka ei olisi kuullut boheemista taidemaalarista Reidar Särestöniemestä. Särestöniemen museo esittelee legendaarisen ja unohtumattoman taidemaalarin toinen toistaan upeampia teoksia. Useampi Lapin matkaaja on sanonut, että Lapin komea luonto puhuttelee matkaajaa henkilökohtaisesti. Samoin tekee myös taide, joten ei ihmekään että moni nuorempikin sukupolvi tuntee hyvin Reidar Särestöniemen tuotantoa. Huikea Arktinen Cannes tarkoittaa aina kesäkuun alussa vietettäviä Sodankylän elokuvajuhlia. Midnight Sun Film Festival on ehkä maailman eksoottisin elokuvajuhla.

Lapin arktiset eläimet

Lapissa ei mennä Korkeasaareen, vaan arktiseen Ranuan eläintarhaan. Ranuan eläintarha sijaitsee Rovaniemen eteläpuolella ja tarhassa elää noin 50 arktista eläinlajia. Tarhassa asustelevat muun muassa Pohjolan villin luonnon edustajat susi, karhu ilves ja ahma. Eläintarhassa voi tutustua myös metsän kuninkaaseen hirveen ja paikalliseen erikoisuuteen Poroon. Matkailijalle on tarjolla myös hurjaakin hurjempaa menoa paikallisen vetokoiravaljakon kyydittämänä. Lapin tunnetut hiihtokeskukset tarjoavat monipuolisia majoitusvaihtoehtoja, herkullista ruokaa ja laadukkaita palveluita, kuten suositut kylpyläpalvelut. Suosituissa hiihtokeskuksissa on tarjolla paikallisten matkanjärjestäjien laatimia retkiä ja ohjelmaa turisteille. Tervetuloa kokemaan elämän parhaat hetket napapiirin sydämessä Lapissa.